Mijn drijfveer als fotograaf en schrijver is de ‘ontmoeting met het leven‘; soms zoek ik die op, maar al te vaak lijkt het of het leven mij ontmoet. Ik bevind me graag op de vindplaatsen daarvan; in de publieke ruimte - waar de ontmoeting vluchtig en visueel is - tot in de private ruimte van bijvoorbeeld een huiskamer - waar ik mijn rol als toeschouwer vaak onverwacht inlever voor die van deelnemer en er intense woorden en blikken gewisseld kunnen worden. Het resultaat van deze ontmoetingen leg ik vast als ‘schrijver met licht en letters‘ in zowel foto’s als verhalen en gedichten - soms gecombineerd in een artikel of (foto)boek. 
Naast reportage- en documentaire fotografie richt ik me op concertfotografie als ontmoeting binnen een muzikale context, waarbij ik niet alleen het podium met zijn artiesten aftast, maar ook de voor het publiek onzichtbare kamertjes waar artiesten zich 'op- en afladen' en waar technici zich verschansen. 
Na een loopbaan binnen de IT heb ik een opleiding aan de fotovakschool in Deventer en daarna aan de Schrijversvakschool. 

Sjaak Leene
Meppel, 22 januari 2024.


Back to Top